Puma - Dağ Aslanı

Puma Hakkında Bilgiler

Puma, memeli etobur olan ve kedigiller ailesinden gelen vahşi bir hayvandır.  Kanada’nın Yukon bölgesinde, Güney Amerika’da Andes ve Patagonya bölgesinde yaşarlar. Amerika kıtasında, jaguardan sonra ikinci en büyük kedi ve kaplandan sonraki leopar ve aslan ile birlikte dünyanın dördüncü büyük kedisidir. Büyüklüğü irbis veya “kar leoparı” ndan biraz daha büyüktür. Küçük kedilerle daha fazla ilişkilidir, çünkü kükreyen Panthera cinsinin büyük felidlerinin aksine, puma küçük kediler gibi mırıldanır.

Yırtıcı bir yelpazede alır ve pusuya yatan avcıdır. Açık alanlar da yaşayabilir. Kendisine av olarak genelde geyik, aynı zamanda böcekler ve kemirgenler tercihidir. Yoğun bitki örtüsü olan habitatları tercih ederler.

Puma bölgeseldir ve düşük nüfus yoğunluğuna sahiptir. Topraklarının kapsamı, bitki örtüsüne ve avın bolluğuna bağlıdır. Büyük bir yırtıcı olmasına rağmen, jaguar gibi diğer yırtıcılarla yarıştığında olduğu gibi her zaman menzili içinde baskın tür değildir. Genellikle insanlardan kaçınan yalnız bir kedidir. Son yıllarda sıklığı artmasına rağmen, insanlara yönelik saldırılar nadirdir.

Puma, tehlikeli bir canavar olarak kabul edildi. Bu düşünce ve puma habitatlarının ilerleyen insan işgali, nüfuslarının neredeyse tüm tarihsel yaşam alanlarında azalmasına neden olmuştur. Özellikle, Florida’daki bir alt popülasyonun izole durumu hariç , puma doğu Kuzey Amerika’da yok oldu . Bu kedinin eski doğu bölgesinin bir kısmını yeniden kolonize edebileceğine inanılıyor. Geniş coğrafi dağılımı ile, puma düzinelerce isme sahiptir ve Amerika’nın yerli halklarının mitolojisinde ve aynı zamanda çağdaş kültürde çeşitli referanslarla bahsedilmektedir.

Fiziksel Özellikleri

  • Puma başı yuvarlaktır ve kulakları diktir. İnce ve çevik kedilerdir. 
  • Yetişkin ayakta boyutu omuzlarda yaklaşık 60-80 cm boyundadır. 
  • Yetişkin erkeklerin uzunluğu burundan kuyruğa yaklaşık 2.4 m uzunluğundadır, ancak genellikle 1.5 ila 2.75  m arasındadır. 
  • Erkek 72-53 kg arasında bir ortalama ağırlığa sahiptir. Nadir durumlarda, bazıları 120 kg’dan daha ağır olabilir. 
  • Dişilerin ortalama ağırlığı 34 ila 48 kg arasındadır.
  • Puma boyutu Ekvator yakınında daha küçüktür ve kutuplara en yakın popülasyonlar da daha büyüktür.
  • Büyük avı yakalamaya ve öldürmeye yarayan güçlü ön bacaklara, boyun, çene ve dişlere sahiptir. Pençeleri avına tutunması için dört ve arka bacaklarında dört pençesi vardır.
  • Puma jaguar kadar büyük olabilir, ancak daha az kaslı ve güçlü olabilir.
  • Puma rengi tek tiptir, ancak birbirleri arasında ve hatta kardeşler arasında büyük ölçüde değişiklik gösterebilir. Genellikle altın rengindedirler. Ancak gümüş gri veya kırmızımsı renkte de olabilirler.
  • Vücutta çeneler, çene ve boyun dahil olmak üzere hafif lekeler olabilir.
  • Harika bir sıçrama ve mükemmel kısa koşu yeteneğine sahiptirler. Olağanüstü dikey atlama kapasitelerine sahiptirler:
  • 5,4 metreye kadar atlamalar da bulunduğu kaydedilmiştir. 
  • Yatay sıçramalarda menzil 6 ila 12 m arasındadır. Saatte 72 km hıza ulaşabilir.
  • Uzman bir tırmanıcıdır. 
  • Su ile yakından ilişkili olmasa da yüzebilir.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

  • Dişiler bir buçuk ila üç yaş arasında cinsel olgunluğa ulaşır. 
  • Normalde, ortalama gebelik süresi üreme ömrü boyunca her iki ya da üç yılda birdir ve bu süre bir yıla indirgenebilir.
  • Gebelik süresi yaklaşık 91 gündür.
  • Ebeveynliğe sadece kadınlar katılır. 
  • Dişi puma yavrularının şiddetli koruyuculardır ve savunmalarında çok daha büyük hayvanlarla başarılı bir şekilde savaştığı görülmüştür. 
  • Mağaraları ve yuva olarak koruma sağlayan diğer yerleri kullanırlar. 
  • Puma yavruları kör olarak doğar, ilk başta tamamen annelerine bağımlıdır ve yaklaşık üç aylıkken sütten kesilmeye başlar. 
  • Yaşlandıkça, her şeyden önce ziyaret ettiği yerlere annesine eşlik ederler ve altı ay sonra küçük avları kendi başlarına avlamaya başlarlar.
  • Erkekler daha önce bağımsız olma eğilimindedir. 
  • Yapılan bir çalışma da, genellikle diğer pumalarla çatışmalar nedeniyle annelerinden çok uzak olan pumalar arasında yüksek ölüm oranlarının olduğunu göstermiştir . 
  • Vahşi doğada bir puma yaşam beklentisinin 8 ila 13 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir ve muhtemelen ortalama 8 ila 10 yıldır. 

Kaynakça

Rastgele Yazılar

  • Alzheimer Alzheimer Hastalığı Nedir?

    Alzheimer hastalığı; Beynin okuma, öğrenme, düşünme, hatırlama, dikkat etme ve akıl yürütme fonksiyonlarındaki azalma olarak tanımlanabilir. Dünyada en yaygın görülen […]

  • minos Uygarlığı Minos Kültürü Hakkında Bilgiler

    Efsanevi Kral Minos’a göre, Girit Bronz Çağı kültürü Minoan, Girit-Minoan veya Cretomino olarak tanımlanmaktadır. Anakara Yunanistan’ın kabaca eş zamanlı kültürüne […]

  • dinozor Ankilozorlar Hakkında Bilgiler

    Ankilozorlar dört ayaklı, otçul dinozorlardır. Bunlar kemik plakalarından yapılmış zırhlarla karakterize edilmiştir. Orta Jura’da ortaya çıktılar, ancak dünya çapında bir […]

  • golf nedir? Golf Sporu Hakkında Bilgiler

    Golf, geleneksel bir top sporudur. Resmi golf kurallarına uygun olarak, topu deliğe, mümkün olduğunca az vuruşla sokmak önemlidir. Bir golf […]

Bir Cevap Yazın